La cooperativa

ANTECEDENTS:

La comarca del Baix Penedès, és una zona on a principis del 1900 existeix un arrelament de l’esperit Cooperatiu, fruit de la riquesa agrícola de la zona que s’organitza en aquest sistema per a la transformació dels seus productes bàsics, principalment el raïm i les olives.

Gairebé a cada poble es van anar crea’n la seva cooperativa agrícola per atendre aquestes necessitats de transformació del seu producte, entre d’altres serveis i atencions que ofereix la Cooperativa.
En els anys 1984/85 comença una nova etapa, pel món Cooperatiu a la zona, fruit de les exigències competitives del mercat, i sorgeix una nova figura que és la Cooperativa de segon grau.

A l’any 1988 es constitueix el CENTRE OLEÍCOLA DEL PENEDÈS, SCCL (CEOLPE) on es tanquen els diferents trulls d’oli de les Cooperatives d’Albinyana, L’Arboç, Banyeres, Bellvei, Calafell, Llorenç del Pdès. i El Vendrell per a la creació d’una nova i moderna indústria transformadora que dóna servei comú a les necessitats de totes elles.

Aquest pas permet alhora, envasar tot l’oli produït i oferir un nivell d’alta qualitat. Amb aquest pas, també es dóna una solució als residus que produeix el molí (oliasses) ja que pel correcte tractament de les oliasses, el nou molí crea una depuradora per llur tractament, amb tècniques microbiològiques i recupera l’aigua residual per l’aprofitament de regadiu a la zona.

CEOLPE, seguint el seu procés integrador va creixent en nombre de nous associats ( Sant Jaume, Masllorenç, Vila-Rodona, Vilafranca del Penedès,

Vilanova i la Geltrú, Santa Coloma de Queralt, La Pobla de Mafumet, Bràfim, La Nou de Gaià i Vila-Seca que s’ha incorporat com a soci al 2017, després d’estar amb nosaltres mitjançant un conveni intercooperatiu de dos campanyes .

Actualment CEOLPE moltura les olives de 70 pobles agrupats en 14 cooperatives de primer grau aconseguint la unió de diferents comarques que són Alt i Baix Pdès., Garraf, Alt i Baix Camp, Tarragonès i Conca de Barberà en el procés d’elaboració d’oli d’oliva de qualitat i que tracten un volum total d’ uns 5.000.000 de quilos d’olives amb una producció de uns 900.000 litres d’oli.

El creixement de CEOLPE ha fet necessària l’ampliació industrial per poder atendre les necessitats actuals i les futures, donat el gran nombre de noves plantacions d’oliveres, majoritàriament de la varietat arbequina, que en els darrers anys s’han plantat.

A l’any 1988 començà a funcionar el molí de CEOLPEque consta d’ unes instal·lacions de 457 m2 i una capacitat de producció de 1.600.000 Kg. d’olives i amb un magatzematge de 250.000 Kg. d’oli i unes instal·lacions d’envasar per una producció de 800 litres/h.

L’any 2000 es construeix, degut a la incorporació de noves cooperatives, un l’edifici nou. Aquestes instal·lacions, unes de les més innovadores de tot Catalunya, estan preparades i obertes per l’entrada de més cooperatives. La superfície construïda és de 1.263 m2.

PROCÈS D’ELABORACIÓ, ENVASAT I EMMAGATZAMENT D’OLI:

Diàriament, cap al vespre, es recullen les olives a les Cooperatives d’origen transportant-les amb un servei de contenidors. Un cop arriben a CEOLPE es venten, s’envien a les tolves d’estucatge, es renten i es molen fent tot el procés de primera extracció d’oli.

Un cop fet aquest la remòlta passa per la separadora de pinyol d’oliva la qual separa un 60/70 % del mateix que es fa servir per combustible de la caldera de calefacció.

COMERCIALITZACIÓ:

De la totalitat d’oli que produeix CEOLPE, entre un 70/75 %, es comercialitza a través de les cooperatives associades per la venda en les seves agro-botigues. La resta es comercialitza des de CEOLPE.

NOVETATS D’AQUESTS ÚLTIMS ANYS:

S’han fet canvis importants en maquinària per poder assumir millor el increment de producció i millora de la qualitat de l’oli, introduint maquinària més innovadora.

S’ha incorporat un nou decànter horitzontal i dues centrífugues verticals de ultima generació, les quals redueixen considerablement el consum d’aigües residuals.

PREMIS:

Amb el nostre oli “EL TRULL” em aconseguit 5 premis nacionals i internacionals a la qualitat de l’oli:

1er Premi CDO 2016

(Centre de desenvolupament de l’oli- Tarragona).

1er Premi Pieralisi 2017

(Espanya i Portugal)

Accèssit Expoliva 2017

(Fira Internacional – Jaén)

Menció de Qualitat. L’Oro del Mediterraneo 2017

(Concurso internacional a Itàlia)

Accèssit CDO 2018

(Centre de desenvolupament de l’oli-Tarragona)

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca